Menu Suku Suku Separuh

Teks & Foto: Hifzaila Hafni

Nasi basmati dengan asam rebus ikan pari dan timun.
Nasi basmati dengan tomyam campur, timun dan sambal hijau.
Roti putih dengan telur panggang, keju cheddar dan timun.
Nasi basmati dengan rendang tok, timun dan batang saderi.
Nasi basmati dengan salmon panggang, daun salad, kuah lemak tempoyak udang

Bulan lepas pemakanan agak ke laut sikit, maka berat pun kejap naik kejap turun. Huhu.

Bulan ni kembali insaf. Cuba eat clean balik dan makan suku suku separuh. Dannnn ikut masa.

Di atas tu antara menu sehari dua ni. Guna bekas Tupperware yang memang siap segmented. Tapi makan kat rumah aje cuma senang nak sukat.

Beras tu guna beras basmati Faiz. Roti kadang-kadang roti putih je selang dengan roti wholemeal. Apa yang ada kat dapur lah. Tak strict sangat cuma kontrol jangan over makan.

Advertisements

Tuna Sandwic

Teks & Foto: Hifzaila Hafni

Antara sarapan yang saya suka ialah sandwic. Bukan apa, mudah disedia dan sedap. Kalau cukup karbo dan proteinnya, memang kenyang dan mampu tahan hingga waktu makan tengah hari.

Sandwic tuna dengan hirisan tomato dan bawang besar, merupakan antara menu kegemaran.

Sebenarnya untuk pilihan lebih sihat, boleh ganti roti wholemeal dan tuna chuncks (ini saya guna tuna mayonis).

Tentang perkembangan ‘kurus’, nampaknya sebab kurang istiqomah berat konsisten saja 69-70 kg. Ada 10 kg lagi untuk saya buang ni.

Memang jadual makan agak huru hara sikit tapi harap-harap dapat kembali insaf minggu ini. Hehe

Sarapan di Shah Alam Convention Centre (SACC)

Teks & Foto: Hifzaila Hafni

Ahad lepas, berpeluang sarapan special sikit sebab anak ada majlis di SACC tu awal pagi, jadi kami semua terpaksa gerak awal dan sarapan kat sana saja.

Saya tak ingat nama kafe nya, tapi ini kafe di sebelah dalam SACC.

Harganya memang mahal sikitlah almaklum tempatnya pun kan. Tapi alhamdulillah sedap juga makanannya.

Saya order kopi o, suami teh tarik.

Kopi o
Bihun goreng Singapura
Set Kopitiam (Telur separuh masak, roti bakar mentega kaya)
Planter’s Heaven (roti bakar, hash browns hancur, telur hancur, sosej)

Kopi o dan roti bakar kaya tu dalam 1 set, Set Kopitiam nama dia.

Kalau nak tukar selera dan suasana, bolehlah cuba sini.

Masa kami tengah sarapan, di meja hujung ada Yana Samsuddin (CJ Wow Shop) bersama suami Fadzil Zahari dan kawan-kawan. Yana jadi tetamu undangan untuk majlis di situ.

21 Hari Cabaran untuk Kurus Menu Eat Clean

Teks & Foto: Hifzaila Hafni

40893095_10156614997621774_496323878105120768_n

Buku 21 Hari Cabaran untuk Kurus dengan Dapur ‘Eat Clean’ dan Menu Diet ini antara rujukan utama saya semasa mula buat keputusan untuk kawal dan turunkan berat badan.

Buku ni yang istimewanya, akan bimbing langkah demi langkah untuk sediakan meal plan, setiap hari selama 21 hari. Memang lengkap dari cadangan sarapan, snek pagi, makan tengah hari, snek petang, makan malam dan snek malam.

Ada resipi eat clean juga. Memang mudah ikut sebab kebanyakan resipi bercitarasa Malaysia, dengan guna bahan-bahan yang kita biasa makan juga. Cuma ubah sikit cara masak dan penyediaan dengan kaedah yang lebih sihat.

Saya dah cuba beberapa menu, mudah dan ringkas, sedap pula tu. Kalau betul-betul konsisten ikut cara pemakanan dalam buku ni, selepas 21 hari memang akan nampak kesan.

Antara menu yang saya suka ialah ayam panggang crispy dan penkek oat. Boleh tengok lagi menu sihat lain dalam kategori Misi 60 kg.

Kalau berminat untuk dapatkan buku ni, harganya RM28 sahaja (tak termasuk pos).

Boleh isi borang kat bawah ni. Nanti saya akan hubungi untuk langkah seterusnya.