Cara Buat Pes Nasi Goreng Kampung

Saya memang peminat nasi goreng, dan nasi goreng kampung ni salah satu yang suka diorder kalau makan di kedai.

Cuma kadang-kadang bila sampai je order, kita makan alamak ikan bilis tak cukup garing, kangkung sikittttt sangat (banyak batang daripada daun).

Jadi kalau nak buat sendiri di rumah, boleh cuba pes ni. Boleh letak ikan bilis rangup, kangkung banyak mana suka. Hehe

Pes Nasi Goreng Kampung

Bahan-bahan:

15 biji cili padi
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
50 g ikan bilis
3 cm belacan
Garam dan gula secukupnya

Cara membuat:

1. Kisar semua bahan dan minyak masak hingga lumat.
2. Dalam kuali, panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga hampir garing.
3. Tambah garam dan gula secukup rasa.
4. Sejukkan dan simpan dalam bekas.

——-

Nota:

– Selain digunakan untuk sediakan nasi goreng kampung, boleh juga dijadikan sambal untuk ikan goreng atau ayam goreng.

– Boleh juga digunakan untuk menumis sayur seperti kangkung, sawi dan lain-lain.

– Cara guna pes: Hanya panaskan dalam kuali dan masukkan bahan lain.

Sumber resipi: Buku Buat Sendiri Pes (40 Jenis Pes) oleh Chef Suwarsi M. Arukin, terbitan Alaf 21.

Kalau nak dapatkan buku ni, tapi tak sempat nak ke kedai buku boleh juga pesan melalui saya.

Tinggalkan komen di bawah nanti saya respon ya.

12 thoughts on “Cara Buat Pes Nasi Goreng Kampung

Leave a comment